Haber

Açıkça Satılan Süt ve Süt Ürünleri Ölümcül Hastalıklara Neden Olabilir

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahlarında ve yol kenarlarında ‘taze’, ‘doğal’ gibi ibarelerle satılan süt, peynir ve yoğurdun iyi muhafaza edilmemesi nedeniyle oluşan bakterilerin oluştuğunu söyledi. Uygun ortam, ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara neden olabilir.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, süt ve süt ürünleri satışının pazar tezgahlarında ve açık alanlarda sıklıkla görüldüğünü söyledi. Manavoğlu, açık havada satılan süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinde çevreden dolayı oluşabilecek fiziksel kirlenmenin yanı sıra mikrobiyolojik tehlikelerin de insan sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Manavoğlu, süt, yoğurt ve peynir tüketirken güvenli gıdanın tercih edilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

“Bazen toplu yerlerde, marketlerde, yol kenarlarında, soğutma sistemi olmayan yerlerde açıkta satılan süt ürünlerini görüyoruz. Bu ürünlerde akla ilk gelen mikrobiyolojik tehlikedir. Süt ürünleri bakteri kaynağıdır. Süt ürünleri bakteri kaynağıdır. insanlarda ve hayvanlarda hastalığa yol açma etkisi. Süt ürünlerinde birçok bakteri bulunur. Varlığını biliyoruz. Ambalajı açık bırakılan peynir, süt ürünleri ve yoğurttan uzak durmalıyız. Açıkta satılan süt ürünleri fiziksel kontaminasyona maruz kalır. Araçların egzozundan kurşun gibi ağır metaller, toz gibi küçük parçacıklar da kirlenebilir. Buradaki en önemli tehlike mikrobiyolojik risktir.”

SAĞLIĞA ZARARLARI

Süt ürünlerinde oluşabilecek bakterilerin sağlık açısından tehlikeleri hakkında bilgi veren Manavoğlu, “Hayvanın göğsünden bulaşabilecek dışkısal mikroorganizmalar olabilir. Escherichia coli, salmonella ve brusella gibi bakteriler insanlarda hastalık yapma etkisine sahiptir. Bulantı, kusma, kanlı ishal, ateş ve halsizlik meydana gelebilir.Tehlikeli türdeki mikroorganizmaların bulaşması “İnsanlarda felç ve ölüme neden olabilir” dedi.

Peynirde koagülaz pozitif stafilokok adı verilen mikroorganizmanın rahatsızlık verebilecek en büyük tehlike olduğuna dikkat çeken Manavoğlu, “Peynir oluşumunda bu bakterinin belli bir düzeyde olması gerekir. Çünkü bu bakteri, peynirde korunmayan peynirde çoğalır. Uygun bir ortamda insan sağlığına zarar verir. Peynirde Salmonella, Listeria monocytogenes, koagülaz pozitif stafilokok bakterileri bulunur. “Önemli ölümlere neden olabilir. Hamile kadınların hamileliğini sonlandırabilir” dedi.

‘SOĞUK ZİNCİR SAĞLANMALI’

Çiğ süt tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Manavoğlu, şöyle konuştu:

“Kapı kapı dolaşan sütçüleri ve çiğ sütün açık satışını görüyoruz. Süt satışlarında soğuk zincirin sağlanması gerekiyor. Süt ve süt ürünlerini 4 derecede muhafaza etmek zor oluyor. Bu da mikrobiyolojik risk yaratıyor. Kaynatma işlemi Satın alınan süt çok değerli. İzlenebilir, paketli gıda tüketilmeli.” “Çiğ sütte bakteri oluşumu insan sağlığına da zarar veriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu