Bakan Nebati: “Yeni KGF paketi ile işletmelerimize 250 milyar TL kredi hacmi sunuyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün açıklanan Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi ile yaklaşık 250 milyar liralık kredi hacmi sunacaklarını belirterek, “Krediye erişimi olan ve teminatsız olan firmalar yararlanamayacak. Bu sistemle dövize ve diğer alanlara gitmesini büyük ölçüde engellemiş olacağız.” söz konusu.
Nabati, Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, SEDDK’nın kuruluşunun 3’üncü yılının ortasında olduklarını ve 18 yaş altı çocuk sayısının arttığını söyledi. bireysel emeklilik sisteminde (BES) 500 bini aşıyor. söylenmiş.
Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar, elektrik ve emtia fiyatlarındaki artıştan bahseden Nebati, birçok ülkede son 50-60 yılın en yüksek enflasyon oranlarının görüldüğünü, sorunlara hâlâ kalıcı çözümlerin bulunmadığını söyledi. tedarik zincirlerindeki aksaklıklardan kaynaklanmaktadır.
Nebati, dünyanın dört bir yanından esen kuvvetli rüzgarlara rağmen Türkiye’yi daha sağlam temeller üzerinde büyütmek ve vatandaşlara her bakımdan daha güvenli yarınlar sunmak anlayışıyla çalışmalarını büyük bir emek ve özveriyle sürdürdüklerini belirtti.
Türkiye’nin salgın döneminde bile üretimi, istihdamı ve büyümeyi artırmaya devam ettiğini vurgulayan Nebati, 2020’de büyümede pozitif ayrıştıklarını ve yüzde 11,4 büyüyerek G-20 ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke olduklarını hatırlattı. 2021’de yüzde
Nebati, “Küresel ekonomide durgunluğun konuşulduğu 2022 yılında, hayata geçirdiğimiz proaktif ve üretimi artırıcı uygulamalarla ülkemiz güçlü büyüme performansını sürdürüyor.” dedi.
“Yeni KGF paketi ile işletmelerimize 250 milyar TL kredi hacmi sunuyoruz”
Bakan Nebati, atılan adımlardan birinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıkladığı seçici kredi politikası doğrultusunda Hazine destekli KGF paketi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu paket ile başta KOBİ’lerimiz olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren işletmelerimize başta 200 milyar lira kefalet karşılığında yaklaşık 250 milyar liralık kredi hacmi sunarak değerli bir finansman imkanı yaratıyoruz. ödemesiz dönemde en az yüzde 75 Hazine destekli kefalet sağlıyoruz.Enflasyonla mücadele ederken çarkları durdurmuyor, aksine girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin üretim faaliyetlerini artırıyoruz.
Nebati, KGF paketi kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin tüm harcamaların Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesini sağlayacaklarını ve ödemelerin yapılacağını bildirdi. doğrudan satıcılara.
“Kredilerin kötüye kullanılmasını önleyeceğiz”
Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, fatura iptali durumunda iptal edilen fatura yerine yeni fatura isteneceğini ve bu sistemler sayesinde sahte fatura kullanımının önüne geçileceğini vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu vesileyle kefalet tesisimizin kullandırdığı kredilerin suiistimalinin önüne geçeceğiz. Bu dönüşüm süreci kaynaklarımızın daha aktif kullanılmasına katkı sağlayacaktır. Diğer yandan kefalet imkanımızın da krediye erişimini büyük ölçüde kolaylaştıracak.” KOBİ’lerimiz başta olmak üzere firmalarımızın daha aktif bir tahsis politikası çerçevesinde finansman sağlamalarını ve takibini yapmak istiyoruz.Bu amaçla krediye erişimi olan ve teminat sıkıntısı olmayan firmaların finansman sağlamasını önemle belirtmek isterim. bu sistemden yararlanamayacak.Böylece daha önce bize ihtiyacı olmayanların özellikle döviz cinsinden ve farklı alanlara kullandırdıkları kredilerin büyük ölçüde önüne geçeceğiz. Yeterli teminatları olmayanlar da yararlanacak, biz de destekleyeceğiz” dedi.
Century of Turkey programı kapsamında gerçekleştirdikleri en önemli çalışmalardan birinin Türkiye’yi “finansal mimari” alanında daha yukarılara taşıma çabaları olduğunu kaydeden Nebati, “Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Böylece finansal piyasalarımızın istikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir gelişimini sağlamayı hedefliyoruz.Bu nedenle sigorta ve bireysel emeklilik ile sermaye piyasalarımızın finansal sistem içindeki payını artırmayı hedefliyoruz.” söz konusu.
“BES’te fon büyüklüğü 420 milyara ulaştı”
Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, çok genç bir kurum olmasına rağmen hızla büyüyen SEDDK’nın sigortacılık ve bireysel emeklilik branşlarının gelişimi için tüm paydaşlarla birlikte çalışmalarını her geçen gün sürdürdüklerini belirterek, desteklerini sürdürdüklerini sözlerine ekledi. Bu kurum bakanlık olarak. Bölümlerinin gelişimi için kararlı adımlar attıklarını anlattı.
Sigortacılık ve bireysel emeklilikte hayata geçirilen düzenlemelere de değinen Nebati, “Ülkemize sağladıkları stratejik katkıları dikkate alarak sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörümüzü her zaman gündemimizin ilk sıralarında tutuyor ve bunları hayata geçirmekten çekinmiyoruz. gelişimini desteklemek için cesur ve kararlı adımlar atmak.” sözünü kullandı.
Yaptıkları düzenlemeler sayesinde vatandaşların BES’e dahil olma motivasyonunun önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Nebati, “Şu anda Otomatik Katılım Sistemi ile katılımcı sayımız 15 milyon seviyesine ulaştı, fonumuz da arttı. büyüklüğü yaklaşık 420 milyar liraya ulaştı. 1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefimize her geçen gün inancımız tam. Adımlarla daha da yaklaşacağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.
DASK’ın kuruluşundan bu yana meydana gelen tüm depremlerde yükümlülüklerini hızla yerine getirdiğini ve bugüne kadar 1.1 milyar lira hasar ödemesi yaptığını anlatan Nebati, Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sayısının 11 milyona yaklaştığını söyledi.
2005 yılında kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından her yıl çiftçi ve üreticilere önemli miktarda destek verildiğini anlatan Nebati, TARSİM kapsamında geçen yıl 2,5 milyar lira hasar ödemesi yapıldığının bilgisini verdi.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na bu yıl yapılan başvuru sayısının 500 bine yakın olduğuna dikkati çeken Nebati, Türk Reasürans AŞ’nin 2019 yılında kurulduğunu ve 2021 yılında Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin hayata geçirildiğini anlattı.
“Sel riskini DASK kapsamına alma çalışmalarımız sürüyor”
Bakan Nebati, katılıma dayalı sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörünün gelişmesi için hukuki altyapının güçlendirilmesi amacıyla Katılım Finansmanı Kanunu çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi. Sigortalılık ve kasko oranlarının artırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Finansal okuryazarlığı artırmaya ve sigortacılık bilincini artırmaya yönelik adımlar atmaya devam edeceklerini belirten Nebati, TARSİM teminat çeşitliliğinin artırılması için takviyeler verdiklerini, sel riskini DASK kapsamına alma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Yeşil dönüşüm için sigorta sektörünün sağlayacağı temellere işaret eden Nebati, “Ülkemizin sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörü, dijitalleşme sürecindeki gelişmeleri yakından takip ederek dijital platformlara önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. İnanıyoruz ki; geliştirilecek yenilikçi ürünlerle sektör mevcut potansiyeli daha da harekete geçirebilir.Bu süreçte Bakanlığımız ve SEDDK olarak sektörümüzün her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.
Kısa bir süre önce Baykar’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Nebati, insansız savaş uçağı Kızılelma ve elektrikli otomobil Togg’un Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunun altını çizdi.
Konuşmaların ardından BES’te 18 yaş altı çocuk sayısının 500 bini geçmesi nedeniyle kurulan BES Hatıra Ormanı’nın sertifikasını Bakan Nebati ve SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu tarafından Masal Tiryaki’ye takdim etti. sisteme katılan 500 bininci çocuk ve SEDDK kamu spotunda oynayan Aras Özkadı. .