Gece yarısı açıklandı! Bakan Şimşek’in yardımcılarıyla ilgili dikkat çeken detay…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla alınan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Atama kararlarına göre bakanların yardımcıları mutlaka vardı. Hazine ve Maliye Bakanı olarak yeniden kabineye dönen Mehmet Şimşek’in yardımcılarının kim olacağı merak konusu oldu.
Edinilen bilgiye göre, ekonomi yönetimindeki ekipler için hızlı bir hazırlık yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığına Abdullah Fazilet Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya atandı.
Bakan yardımcılarının çoğunun Şimşek’in önceki bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı isimler olduğu belirtiliyor.
KAMU BANKALARINDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK
Atanan isimler arasında Şimşek’in 2009-2015 yılları arasındaki bakanlık döneminde birlikte çalıştığı bürokratların yanı sıra o dönemde bakan yardımcılığı görevini yürütenlerin de olduğu öğrenildi. AK Parti kulislerinde Şimşek’in kurduğu ekibin “mali disiplin kurallarını taviz vermeden uygulayacak” isimlerden oluştuğu değerlendirildi.
Kamu sektörü başta olmak üzere ekonomi yönetiminde görev alacak bazı isimlerin araç ve bina tasarrufuna öncelik verdiği belirtildi. Şimşek’in kamu bankalarının mevcut yöneticilerini değiştirmeyeceği belirtiliyor. Kamu bankalarının genel müdürlerinin de kısa süre içinde Şimşek’e brifing verdiği öğrenildi.
MERKEZDE YENİ EKİP
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün Para Politikası Kurulu’nda göreve başlamasının ardından ilk büyük sınavını verecek. Faiz oranlarında artış kesinleşirken, Merkez Bankası’nın alt kümelerinde de köklü değişiklikler yapılacak. Bu kapsamda biri halen boş olan 4 genel başkan yardımcısına 3 yeni atama yapılacağı konuşuluyor.
ESAS HEDEF REEL FAİZİ AZALTMAK
Ortada ise yeni ekonomik yönetimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti iktidarının ilk 15 yılında yaptığınızı biz de yapacağız. Merkez Bankası’nın şu anda faiz oranlarını düşük tutmasının bir anlamı yok. Çünkü reel faiz çok yüksek. Makas açık. Bu politika ülkedeki vatandaşlara herhangi bir fayda sağlamamaktadır. Aksine yurtdışındaki tefeciler kazanıyor. Ana hedefimiz reel faiz oranlarını düşürmek olacak.”Yeni faiz politikaları konusunda onları tezleriyle ikna ettikleri belirtiliyor.
OLUMLU RAPORLAR BEKLENİYOR
Dünya Bankası, IMF gibi uluslararası kuruluşların Türkiye ile ilgili raporlarında 6 ay sonra ekonomide atılacak yeni adımlar yayınlanacak. “Olumlu yorumlarınız”Bu durumun yabancı sermayenin Türkiye’ye girişini olumlu etkileyeceği değerlendirilerek yılsonuna kadar 80 milyar dolarlık fon girişi bekleniyor.
DÜZENLEYİCİLERDE BASİTLEŞTİRME ADIMI
Öte yandan Şimşek ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ilk değerleme toplantılarında bankacılık departmanı tarafından da eleştirilen piyasa düzenleme düzenlemeleri masaya yatırıldı. Bu toplantılarda 200-250 civarında piyasa düzenleyici düzenleme olduğu bilgisi verildi. Edinilen bilgiye göre, eleştiri konusu olan düzenlemelerde sadeleştirme görüşü öne çıktı.